renovation

Consumers Power Inc.

Project
Consumers Power Incorporated (CPI), a nonprofit rural electric cooperative based in Philomath, Oregon, needed to renovate their aging headquarters to accommodate and energize an evolving workforce. It was an extensive renovation, with a complete redesign of the building’s interior, along with a new exterior facade, landscaping, and a structural seismic upgrade. A core project goal was bringing together the office and field staff, who had been stationed at opposite ends of the building. In the new design, strategic adjacencies between departments were introduced, along with a renewed sense of...Learn more

Empire Mall

Project
Simon Property Group asked Mackenzie to re-design the Empire Mall, a retail shopping complex in Sioux Falls, SD. The new building design breaks all visual cues typically associated with traditional mall architecture. The $10.6 million renovation updated 1,071,000 SF of retail space including corridors, the food court, and signage. The transformation of the Empire Mall provides not only a town center for Sioux Falls but also an economic engine for a trade area stretching more than 75 miles. The entryway emphasizes the mall’s hospitality through its addition of a grand porte-cochere that offers...Learn more

St. Pius X Catholic School

Project
Since early 2013, Mackenzie has assisted the St. Pius X Parish with upgrading key facilities. Most notable is ongoing work on a two-story, 14,600 SF expansion to the St. Pius X K-8 Catholic School. The expansion is wood-framed construction with a site-cast concrete foundation and structurally engineered panels. The program includes three kindergarten classrooms, offices, a revised entry, a science room, a music room, and renovation of existing bathroom facilities. The project team worked collaboratively with the client to create a modern classroom environment intended to serve the school for...Learn more

Triangle Pointe

Project
Built in the late-’60s, Triangle Pointe had never been updated. Great bones were obscured behind dropped popcorn ceilings, beige quarry tile, and a forest of yellow oak. Originally occupied by a single tenant, the building had an entrance and cramped lobby with no sense of arrival. The new purchaser desired to reposition the property to be a viable, productive, multi-tenant office building. The goal was to intrigue, with details providing moments of discovery as visitors moved through the space. The result is a warm interpretation of modern design that offers a fresh counterpoint to the...Learn more

Vancouver Police West Precinct

Project
Mackenzie provided comprehensive A/E services for the renovation and expansion of the Vancouver Police West Precinct. The project consisted of renovation of the existing 7,000 SF precinct and the addition of approximately 27,800 SF to create a new 34,800 SF state-of-the-art policing facility. A one-and-a-half-story glass entry serves as a hinge joining old and new. The design follows the standards and vernacular established in the Vancouver Police East Precinct building, also designed by Mackenzie, to provide easy recognition as a Vancouver Police facility. The exterior consists of cost-...Learn more

Spirit Mountain Casino South Expansion

Project
Mackenzie assisted the Spirit Mountain Development Corporation, for the Confederated Tribes of Grand Ronde, with the Spirit Mountain Casino remodel and expansion. The 132,500 SF, two-story South Expansion project includes a new multi-use events center with seating for up to 2,200 people. The events center sub-divides with movable walls, into a variety of smaller meeting and banquet rooms. The South Expansion includes the largest buffet in Oregon, with full back-of-house support, including a state-of-the-art kitchen, receiving area, storage, and walk-in coolers and freezers. The second-story...Learn more

Spirit Mountain Casino Mountain View Sports Bar

Project
With the addition of the South Expansion , also completed by Mackenzie, the casino’s existing buffet was relocated to the new space. This opened up a prime location in the complex, directly across from the main visitor entrance. Mackenzie provided interior design services for the remodel of this area into the new Mountain View Sports Bar. A large dome provides a focal point for the bar, while a custom fabricated mountain panorama surrounds the main dining space. Both elements are lit by specialty mood lighting which changes throughout the day. The stage and dance floor area accommodates a...Learn more

Safeway "Lifestyle" Prototype Rollout

Project
Mackenzie is working with Safeway, Inc. , on implementation of Safeway's new "Lifestyle" format upgrade to stores across the West Coast. The format upgrade is an element of the retail corporation's "Ingredients for life" rebranding campaign. Mackenzie projects include occupied remodels; expansions; and new construction replacements of existing stores, primarily in Washington, Alaska, and Northern California, for stores ranging in size from 26,000 to 85,000 SF. Service departments include bakery, pharmacy, and service meat and seafood, as well as coffee kiosks and indoor and outdoor seating...Learn more

Stadium Fred Meyer Store Remodel & Expansion

Project
Located at the convergence of two neighborhoods and along one of Portland’s busiest corridors, the renovation and expansion of the Stadium Fred Meyer Retail Store on West Burnside represents an urban response to both community and context. The new design balances the programmatic needs of the client, the ethos of the neighborhoods, and the guidance of the Portland Design Commission. The new store, totaling 110,000 SF, brings energy and life to the streetfront by the building’s realignment along Burnside and 21st Street. The improved frontage along Burnside dramatically enhances the pedestrian...Learn more

1510 Technology Center

Project
Located at the east end of the Hawthorne Bridge, this landmark adaptive reuse project furthers the evolution of Portland’s Central Eastside Industrial District. Mackenzie was tasked with transforming a historical building with several challenging existing conditions into world class software development center for tenant Viewpoint Construction Software. The developer charged the design team with delivering a highly efficient industrial office project (targeting LEED platinum) at market rate within a restrictive budget. The firm provided comprehensive A/E services from concept design through...Learn more
See More

Pages

Subscribe to RSS - renovation