Dundee Fire Station

Nestled in the heart of Oregon’s wine country, the Dundee Fire Station satisfies the needs of both the growing fire department staff and the greater Dundee community. Designers were tasked with designing a new station that would reflect the character of the community, encourage maximum workspace efficiency, and accommodate their anticipated growth over the next thirty years. In addition, designers were tasked with developing a solution that would allow the city’s existing fire station to remain operational during construction and worked carefully with the city to determine a building location and site design that would address this request.

The station consists of 17,500 SF of space, including expanded living accommodations with dedicated bunks, gender neutral toilets (single occupancy), and an improved kitchen, as well as dining and dayroom areas. In addition, a large multi-purpose room was created to serve the needs of the city, fire department, and surrounding community.

The new apparatus bay is significantly larger than the previous bay space. The station also features skylights and clerestories in the bays to provide extensive, natural daylighting, and an adjacent stair tower for training as well as access to the mezzanine. The design allowed for a phased construction process to accommodate the existing station operations through the entire construction process. A Structural Insulated Panel System (SIPS) design with a masonry veneer was used in the construction. This innovative building design is resilient, energy efficient, and cost effective.

Designers initially worked with the City of Dundee on a space needs assessment for the fire department to determine the requirements and associated costs for multiple development scenarios for the new station that would encourage growth over a 30-year period.