Albany Policing Facility

The City of Albany, Oregon needed to replace their aging police station. Their decades-old facility was designed for 50 people and the department had grown to more than double that size since its construction. Mackenzie led the city through a needs assessment process and a successful bond campaign that secured the funding for a state-of-the-art 41,000 SF station designed to remain operational in the aftermath of an earthquake. The new facility will efficiently support a growing community with strategically planned areas for future expansion, provide a healthy work environment for officers and staff, and provide a welcoming environment for citizens.

The new facility is designed around a central collaboration space and stair. This central hub helps reinforce departmental culture and enhances connectivity between the floors—especially important for an organization quadrupling its functional space. The station features a 911 dispatch center, temporary holding cells, an evidence processing area with a large vehicle evidence bay, a drive-thru sally port, and a staff training room that can flexibly serve as community space or Emergency Operations Center. The station’s entry is designed to double as an emergency security vestibule, creating a refuge for citizens in immediate danger.

The project team creatively implemented City’s mandated art budget to meet functional and aesthetic purposes, including a rainwater conveyance system and vehicle deterrent elements that also serve as benches. The high-performance facility includes bullet-resistant glazing, and other materials to provide protection for building occupants. Sustainable elements include LED light fixtures, low flow water fixtures, strategic daylighting, high-efficiency variable air volume HVAC system with heat recovery ventilators, and a photovoltaic solar array to provide on-site power generation.