1510 Technology Center

Located at the east end of the Hawthorne Bridge, this landmark adaptive reuse project furthers the evolution of Portland’s Central Eastside Industrial District. Mackenzie was tasked with transforming a historical building with several challenging existing conditions into world class software development center for tenant Viewpoint Construction Software. The developer charged the design team with delivering a highly efficient industrial office project (targeting LEED platinum) at market rate within a restrictive budget.

The firm provided comprehensive A/E services from concept design through construction contract administration for a full on-site renovation and limited right-of-way improvements. The 60,000 SF building features 40,000 SF of office and support space across two floors. A 20,000 SF below-grade basement accommodates parking, secure bike storage, shower rooms, and miscellaneous building service rooms. Designers combined the existing building structure and historical themes, including authentic windows and reclaimed and reused materials, with new interventions, such as the glazed curtain wall and steel panels, to create a contemporary industrial office feel.

Site improvements emphasized responsible and innovative stormwater management. Stormwater treatment facilities include a vegetated infiltration swale in the parking lot and a flow-through planter in the pedestrian plaza. The swale treats runoff from the new parking lot and the existing building roof downspouts, capturing sediment and pollutants in the soil medium and allowing treated water to infiltrate into the native soil below. The flow-through planter reuses an existing exterior elevator pit, and handles runoff from the raised concrete platform along the building’s west side. As an additional measure to reduce runoff, the northern portion of the pedestrian plaza will be constructed of pervious pavers to promote infiltration.